Nieuws & Achtergrond

Powervrouwen in de 20e eeuw

Evolutie of Revolutie?

Op zaterdag 23 november organiseert het Humanistisch Verbond Den Haag-Haaglanden een discussiemiddag over de actuele positie van de vrouw in samenleving en politiek aan de hand van de inzichten van Simone de Beauvoir en Hannah Arendt. De bijeenkomst wordt gehouden in Bibliotheek Zoetermeer en wordt geleid door Jos de Wit.

Hannah Arendt                      Simone de Beauvoir

In 2019 gedenken we dat het 100 jaar geleden is dat vrouwen in Nederland het actieve kiesrecht kregen. Reden voor het Humanistisch Verbond Den Haag-Haaglanden en de Bibliotheek Zoetermeer om stil te staan bij de actuele rol en positie van vrouwen in het zogenaamde publieke domein.

Zie voor achtergrond en programma: Powervrouwen van de 20e eeuw

Jos de Wit

Jos de Wit is historicus en filosoof. Voor het Humanistisch Verbond en de Vrije Academie geeft hij cursussen, lezingen en rondwandelingen. Daarnaast is hij HVO-docent. Jos de Wit studeerde geschiedenis in Leiden, volgde een aantal modules aan de Universiteit voor Humanistiek en de basisopleiding Geschiedenis van de Filosofie aan de ISVW.

 Plaats en datum

Bibliotheek Zoetermeer, Stadhuisplein 1

zaterdag 23 november 2019 – 13:30 – 16:30 uur

Aanmelden via: https://volksuniversiteit-zoetermeer.nl/cursussen/powervrouwen-in-de-20e-eeuw/

Kosten

€ 17,50 p.p.

Bestemd voor

De bijeenkomst is bedoeld voor vrouwen én mannen die willen nadenken over de positie van vrouwen in maatschappij en politiek vanuit een ruimer filosofisch perspectief.

 

Humanistisch Café Haaglanden

De zelfgekozen dood en laatste levensfase

Er is geen onderwerp dat zoveel discussie oproept als (hulp bij) het vrijwillig levenseinde in de laatste levensfase.  Artsen, patiënten organisaties, politieke partijen en ‘gewone’ burgers worstelen met dit vraagstuk.

In het volgende Humanistisch Café willen we graag met elkaar in gesprek gaan over vragen als: Wat zijn de diverse mogelijkheden en gevolgen en hoe houd je zelf regie bij het maken van een keuze? Hoe ga je in gesprek met je naasten en zorgverleners? En hoe zorg je voor een goed afscheid(ritueel).

28 november 2019 – 19.00 u (inloop 18.00 u) – gratis toegang

Grand café De Utopie, Waldeck Pyrmontkade 116

 Zie voor programma: Aankondiging H-cafe euthanasie

 

Socrateslezing Den Haag

Maandag 2 dec 2019 – Koninklijke Schouwburg Den Haag

Met Özcan Akyol en Anna van den Breemer

Özcan Akyol is columnist en schrijver. Anna van den Breemer is journalist en schrijft voor de Volkskrant over opvoeden. In de Socrateslezing op 2 december buigt het stel – en ouders van hun twee kinderen – zich over de lastige vraag: hoe kunnen kinderen zich ontwikkelen tot kritische burgers van een gezonde democratie? En welke rol mogen en willen we hierin verwachten van ouders, maar ook het onderwijs en de overheid.

Zie voor verdere informatie en kaartverkoop : https://www.humanistischverbond.nl/laat-je-in-inspireren/onze-evenementen/socrateslezing/ Tickets koop je hier

Özcan Akyol (1984), schrijver, columnist en presentator. Hij volgde de mavo en studeerde later Journalistiek en Nederlands. Naast zijn literaire werk is hij vaste columnist voor verschillende bladen. Eind oktober 2012 verscheen zijn debuut ‘Eus’. Eus werd direct een succes; in een week tijd verkocht de uitgever meer dan 10.000 exemplaren, nam Eyeworks de filmrechten over en de auteur mocht bij diverse televisieprogramma’s aanschuiven voor zijn visie op de actualiteit. Zijn tweede roman ‘Turis’ verscheen begin 2016 en werd net als zijn debuutroman meteen een bestseller.

Özcan Akyol is atheïst, net als zijn vader, terwijl zijn moeder moslim is. Akyol is kritisch over de islam en Turks nationalisme, hetgeen hem soms ‘niet in dank afgenomen wordt. Hij woont met zijn vrouw en kinderen in Deventer.

Anna van den Breemer (1984) is een Nederlands journaliste. Sinds 2018 is ze columnist van VIVA Mama. Ook is ze werkzaam als journalist bij de Volkskrant, waar ze voor de rubriek Opvoeden schrijft. In 2018 schreef ze het boek Ivanka over Ivanka Trump. Van den Breemer is getrouwd met schrijver en columnist Özcan Akyol. Samen hebben ze twee kinderen.

 

 

Boeken

Een grote taak weggelegd

Beschouwing&Beleving

Chinese filosofie

Mensbeelden Lies Groeneveld def versie.

 

Terugblik

100 jaar algemeen kiesrecht

Stop intimidatie bij abortusklinieken

Uitreiking Humanistische Prijs Haaglanden 2019

Humanistisch Café Populisme

Humanistisch Café. Comeback Religiepdf

Midwinterviering 2018

Socrateslezing 2018

Prinsjesdagviering 2018

Actie Paspoorthoesje

Paideia 2018

Paideia 2019 Boekje

Paideia 2019 Schönberg

Paideia 2019 Mahler